Jajka vs Cholesterol

Wiele osób uważa, że cholesterol uzyskany w diecie przyczynia się bezpośrednio do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponieważ jaja dostarczają około połowę cholesterolu spożywanego w typowej zachodniej diecie, zaleca się społeczeństwu ograniczenie konsumpcji jaj.

Zła opinia o jajkach zaczęła się około 40 lat temu, z powodu mniemań o podnoszeniu cholesterolu i o wpływie jajek na chorobą serca.

Jednak w latach dziewięćdziesiątych zaczęło powstawać wiele badań, aby sprawdzić jak to jest na prawdę.

Badanie przeprowadzone przez brytyjskich badaczy doprowadziło do wniosku, że wbrew powszechnej opinii spożycie jaj nie powoduje nadmiernego wzrostu cholesterolu, ani nie powoduje zawału serca. Raport dwóch ekspertów z Uniwersytetu w Surrey w Anglii potwierdził, że prawdziwym zagrożeniem dla cholesterolu jest tłuszcz nasycony, dostarczany poprzez złe nawyki żywieniowe ale jak i powikłania dziedziczne. Zgodnie z powszechnym przekonaniem, obecność tłuszczów nasyconych w żółtku byłaby przyczyną wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

W innych badaniach sugerowano spożywać co najmniej jedno jajo dziennie, maksymalnie dwa, bez wpływu na stężenie cholesterolu we krwi.

Ponad 40% Brytyjczyków uważa, że powinni jeść maksymalnie trzy jajka na tydzień, aby zapobiec problemom zdrowotnym. Jednak naukowcy doszli do wniosku, że wpływ jaj na cholesterol jest nieistotny klinicznie. W badaniu naukowcy odkryli, że tylko jedna trzecia cholesterolu we krwi pochodzi z diety. Brytyjczycy powiedzieli również, że inne czynniki, które zwiększają poziom tłuszczu we krwi – i ryzyko zawału serca – to palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej i otyłość. Jajo ma substancję (fosfolipid) zdolną do zakłócania wchłaniania cholesterolu, uniemożliwiając jego wychwycenie przez jelito, które jest odpowiedzialne za przenoszenie takiej substancji do krwi.

„Trzeba naprawić ten ukorzeniony błąd, który wiąże spożycie jaj z wysokim poziomem cholesterolu we krwi” – powiedział profesor Bruce Griffin.

„Ilość tłuszczów nasyconych w diecie ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi, który jest znacznie wyższy niż stosunkowo niewielka ilość cholesterolu w jajach” – dodał.

Griffin zapewnił również, że ludzie nie muszą ograniczać konsumpcji tego produktu.

„Ludzie nie powinni ograniczać spożycia jaj, mogą nawet być zachęcani do włączenia ich do zdrowej diety, ponieważ są bardzo pożywne”.

W badaniu porównano czynniki ryzyka związanego ze spożywaniem jaj z innymi, takie jak wiek, genetyka, nawyki żywieniowe, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, ciśnienie krwi, otyłość, cukrzyca i siedzący tryb życia. Po „wyczerpującym” przeglądzie głównych badań nad przyczynami chorób serca stwierdzono, że jajka stanowią zaledwie 0,5% w przypadku choroby wieńcowej u mężczyzn i 0,4% w przypadku kobiet.

Wysoka wartość odżywcza

Wartość odżywcza jaj stała się bardziej widoczna, co oprócz tego, że są smaczne, to i niedrogie. Są doskonałym źródłem karotenoidów, które współdziałają w profilaktyce chorób zwyrodnieniowych. Jest także bogaty w minerały takie jak żelazo, fosfor, selen i cynk. I według dietetyka Durvala Ribasa Filho, prezesa Brazylijskiego Stowarzyszenia Nutrologii (Abran), wartość odżywcza jego białka można porównać do wartości odżywczej mleka matki, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jajka zawierają białka wyższej jakości niż te znajdujące się w mięsie, mleku lub rybach. Są źródłem witamin A, E, B, B-6, B-12 i kwasu foliowego, o których wiadomo, że obniżają poziom homocysteiny we krwi, co jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

Spożywanie jajek zwiększa dobry holesterol (HDL)Według dietetyk Marii Gandini, jajko zawiera 213 miligramów (mg) cholesterolu, to jest prawie całkowite dzienne spożycie zalecane przez American Heart Association, które wynosi 300 mg. Wskazuje jednak, że nie cały spożywany cholesterol jest związany z zatkaniem tętnic. „Substancja bierze udział w ważnych funkcjach organizmu, takich jak tworzenie hormonów” – wyjaśnia.

Według kardiologa Wilsona Salgado Filho, lekarza asystenta w Klinice Liparii Instytutu Heart (Incor), tylko 1/3 cholesterolu jaj jest wchłaniana przez organizm. Maria wspomina, że niektóre badania wskazywały na nietypową akcję: spożycie jaj zwiększa ilość HDL (dobry cholesterol), który jest uważany za czynnik zapobiegawczy przeciwko miażdżycy. Według dietetyka Durval Ribas Filho, japońscy naukowcy opublikowali już badania, które potwierdzają tę tezę. „Badania pokazują, że chociaż obserwuje się wzrost LDL (złego cholesterolu) przy codziennym spożyciu jaj, to wzrasta także HDL, który to rekompensuje”.

Spożywanie jajek wspomaga budowanie mięśni 

Jeśli Twoim celem jest budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, to jajko może być doskonałym sojusznikiem. Szczególnie albumina jaja kurzego, istnieje w niej spora ilość leucyny. Aminokwas stosuje się jako dodatek odżywczy, który zapobiega utracie mięśni i jest spożywana przez niektórych sportowców. W klejnocie pojawia się również leucyna, ale w niewielkiej ilości. Dzisiaj wiemy, że to dlatego, że jaja dostarczają idealną mieszanką niezbędnych aminokwasów (tych, które nie są wytwarzane przez organizm) w ilości i właściwej relacji do zwiększenia wzrostu i naprawy mięśni -wyjaśnia Maria Gandini.

Spożywanie jajek wspomaga utratę wagi
Po spożyciu jajek potrzebujemy więcej czasu aby pojawiło się uczucie głodu. Wyniki pochodzą z badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition w 2005 r., Później przeprowadzonego na uniwersytetach takich jak Wayne State University i Department of Infections i w University of Louisiana Medical Center. W całej pracy uczestniczyły kobiety z nadwagą i otyłością, podzielone na dwie grupy. Początkowo spędzali czas na spożywaniu jaj na śniadanie. W drugim posiłku dokonano z taką samą ilością kalorii, ale bez jaj. Wyniki pokazały, że kobiety w pierwszej grupie straciły na wadze nawet o 65% więcej niż w drugim. Co więcej, wykazali również znacznie większą redukcję obwodu brzucha. Wyjaśnienie znajduje się w sytości, które zapewnia. Odpowiedzialnym za to odczucie jest białko obecne w pożywieniu. Ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, wymaga dłuższego trawienia. I jest więcej, ponieważ żółtko jest pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a omega-3, uważane za dobre, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. W sumie unika gwałtownych skoków insuliny i szalonej potrzeby uszczypnięcia się lub zjedzenia tego, co nas czeka.

Spożywanie jajek poprawia pamieć 
W ostatnim dziesięcioleciu badania wykazały również, że cholina, substancja odżywcza występująca w jajkach jak i niektórych produktach żywnościowych, ma kluczowe znaczenie dla poprawy pamięci i zdolności poznawczych oraz tworzenia nowych neuronów. Dlatego spożycie tego składnika odżywczego ma ogromne znaczenie dla zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. I podobnie jak orzeszki ziemne, kiełki pszenicy, wątroba, mięso, ryby, ser, kapusta, brokuły i kalafior, żółtko jaja jest doskonałym źródłem. Cholina jest również ważna podczas ciąży, ponieważ substancja pomaga wzmocnić rozwój płodu. Badanie przeprowadzone przez Iowa State University w USA pokazuje, że spożycie choliny wśród kobiet w ciąży jest niskie. Aby dać ci wyobrażenie, dwa jajka zawierają 250 mg choliny, około połowę całkowitej ilości potrzebnej organizmowi na dzień. I wciąż mamy białko (znowu to!), Które współpracuje z poczuciem czujności i odpycha apatię. Ponieważ jest doskonałym źródłem tryptofanu – prekursorowego aminokwasu serotoniny, substancji związanej z dobrym samopoczuciem – pomaga łagodzić nastroje, zmniejszając lęk, zmianę nastroju.


Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...